maandag 21 december 2015

Onze eerste kerst in Zweden.

Het is alweer een jaar geleden dat we de knoop hebben doorgehakt, onze banen hebben opgezegd en voorbereidingen hebben getroffen voor onze verhuizing naar Zweden.  Voor ons was dat voorlopig de laatste kerst in Nederland. Het lijkt alsof het gisteren was.



Kerst hier in Zweden begint al vroeg. Eind november, met eerste advent, is het hele dorp verlicht. Overal branden kerststerren en kaarsjes (trapjes) voor de ramen. Huizen en bomen zijn verlicht en men laat het vaak ook 's nachts branden; iets wat ik toch niet zo verstandig vind. Maar het is wel heel sfeervol allemaal en ook wel prettig omdat het hier rond half vier al flink donker is.


Dan is 13 december het Luciafest. In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen. In vroegere tijden kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven, hoewel het feest op 13 december bleef staan.
De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.  (bron: wikipedia)
Zelf zijn wij naar de luciaviering in de kerk gegaan. Het was heel indrukwekkend. (Deze foto heb ik overigens van het internet geplukt omdat de mijne helaas niet duidelijk was).



Net als de meeste Zweden doen we zelf ook graag mee met het hele kerstgebeuren en hebben ons hele huis in kerstsfeer gebracht. Een grotere en twee kleine kunstboompjes staan al sinds eind november maar een echte julgran hebben we sinds vrijdag staan. Een behoorlijk grote; 2.50 meter hoog en een doorsnee van 1,50 meter,maar dat mag ook wel in onze ruim 4.50 meter hoge kamer. Eigenlijk hoort de boom pas op kerstavond te worden opgetuigd maar zo lang wilden we ook niet wachten.
Een beetje "over the top"? Heerlijk. En alles blijft minimaal staan tot 13 januari.



ook de veranda in kerstsfeer


Een Julbock is een geitenbok en dit is een traditioneel gebruik in Zweden. Deze is gemaakt van stro of dennentakken. Voor de kerstman kwam hier de Julbock en bracht cadeautjes mee, vandaar ook de traditie.




een julgran op de vide





















In Nederland is eerste kerstdag de belangrijkste dag maar hier is dat julafton, de 24e december. Ieder jaar om 15.00 uur wordt de tekenfilm Kalle Anka (Donald Duck) uitgezonden.


Na Kalla Anka is het tijd voor het julbord met  met gekookte aardappels, haringgerechten, gehaktballetjes, worstjes, knäckebröd, julöl (kerstbier) en julmust (kerst-cola). Daarbij horen een aantal typisch Zweedse kerstgerechten als “Janssons frestelse” (gegratineerde aardappels met room, ui en ansjovis uit de oven). Als toetje eet men “risgrynsgröt“. Rijstepap met kaneel en suiker. Nu gaan we wel genieten van Kalla Anka maar het julbord laten we maar even voor wat het is.

25 december heet hier juldagen. Vergelijkbaar met de Nederlandse eerste  kerstdag. Op deze (onze eerste) kerstdag krijgen we trouwens onze lieve Zwederlandse vrienden op bezoek en kan Dick zich weer storten op een heerlijk kerstmaal.
Dan is er nog annandagen, tweede kerstdag, een vrije dag waarbij men kan bijkomen van de overvloed aan eten en vooral drank.



En nu nog sneeuw. Helaas zullen we dat dit jaar met kerst niet meemaken.  Ik zag net op het nieuws dat de madeliefjes bloeien. Het is een beetje te warm voor de tijd van het jaar; de temperaturen liggen nu rond de 10 graden en zal  met kerst zo'n 5 tot 7 graden zijn. Dus ... we are dreaming of a white christmas. Onze eerste hier in Zweden en hopelijk zullen er nog vele volgen.